Skip to Content

Biológusok és környezetvédők

Biológusok és környezetvédők TÁMOP-rendezvénye

Iskola, jókedv, tanulás és még egy kis segítség: biológia. A Bárdos László Gimnáziumban kétévente megrendezésre kerülnek a Diákbiológus és -környezetvédő Napok Dr. Sopowné Balogh Elvira tanárnő szervezésében, melyen rengeteg új és hasznos információval látják el a diákok közönségét. A rendelkezésre álló két napban minden csak a biológiáról szól, hiszen akármerre is nézünk, az élet jelei mindenhol felbukkannak.
Az elmúlt huszonöt év alatt tizenegyszer kerültek megrendezésre a biológusnapok, melyek sok-sok új élménnyel gazdagították a diákokat. Az igazgató úr köszöntőbeszédével induló rendezvény megteremti az alkalmat arra, hogy a biológia-, kémia- és földrajzórákon tanultak mellett néhány, a mindennapi élethez hozzátartozó problémát vagy érdekességet boncoló témáról is hallhassunk. Éppen ezért doktorok és szakemberek az iskola meghívását elfogadva különféle lenyűgöző előadásokat tartanak.
A legutóbbi alkalommal ezt a rendezvényt gazdagítottuk előzetes és későbbi programokkal, így vált TÁMOP-rendezvénnyé: három hetet meghaladó projektté. Civil szervezetek, környezetvédelmi szakemberek, természetbarátok bemutatkozásai, filmvetítései, ismeretterjesztő előadásai után aztán elkezdődött a legsűrűbb szakmai rendezvényrész.
A legnépszerűbbek az elme gyógyító erejéről, a Kilimandzsáró meghódításáról és a dohányzás ártalmairól szóló döbbenetes, helyenként sokkoló előadások voltak, de emellett informálódhattunk az őssejtkutatásról és egyéb, nem mindennapi témákról is. Az előadások után a diákok közelebb kerülhettek az előadókhoz és feltehették kérdéseiket egy-egy interjú keretében, melyek később megjelentek az iskolaújságban is. Az előadások mellett természetesen képi illusztrációk, fotókiállítások is megtekinthetők, legutóbb India rejtett mosolya volt repertoáron – Szamody Zsolt fotóművész kiállítása.

Eközben természetesen a diákoknak is megadatik az a lehetőség, hogy előadást tarthassanak az általuk választott és kidolgozott témákról egy verseny keretében. Azonban nem csupán iskolánk tanulói, hanem az ország különböző területeiről érkező diákok is részt vehetnek a megmérettetésben. A verseny, mint mindig, két szekcióban zajlik: biológia és környezetvédelem, de ne gondoljuk, hogy könnyű dolguk van az résztvevőknek! A zsűri tagjai általában komoly szakemberek, akik bizony nem félnek feltenni az előadással kapcsolatban megfogalmazódott kérdéseiket. Úgy gondolom, fontos megemlítenem néhány diákot, akik színvonalas előadásuk által jutalomban részesültek az utóbbi évben. 2011-ben a biológia szekcióban több kiemelkedő eredmény is született a bárdosos diákok körében. Második és harmadik helyezést ért el Hoschek Nóra és Varga Balázs Dr. Sopowné Balogh Elvira tanárnő felkészítésével, valamint a város legeredményesebb diákjai között szerepelhetett Jankács Annamária és Wiszt Attila Medve Andrásné Papp Valéria tanárnő közreműködésével.
Ezek alapján úgy tűnhet, hogy a kemény munka mellett nem jut idő a szórakozásra, de ez cáfolandó. Az érdekes előadások mellett különböző fakultatív programok várják az idelátogatókat. Egyre népszerűbb a reformkonyha és a teaház, ahol a diákok saját ízlésüknek megfelelő ételekkel és italokkal állnak elő. A zsűri a reformételekből összeállított menüket értékeli, ezután sor kerül a győztes osztály kihirdetésére. A növény-, ásvány- és könyvvásárok alkalmával pedig a diákoknak alkalmuk nyílik arra, hogy hazavigyenek egy kis darabot a biológusnapokból. Mindemellett a környezetvédelem is elengedhetetlen része nem csupán a programnak, hanem a mindennapoknak is. Ezért a tanulók kivehetik a részüket az újrahasznosításból és egy frappáns ötlettel hulladékszobrokat készíthetnek, melyből később kiállítást rendeznek. A nyertesek természetesen itt is jutalomban részesülnek.
Azt hiszem, mindannyiunk nevében beszélek, mikor azt mondom, hogy a Diákbiológus és -környezetvédő Napok nem csak hogy hasznos és izgalmas információkkal látják el a közönséget, hanem elszakítanak a hagyományos, hétköznapi témáktól, és így egy kicsit fellélegezhetünk.

Szabó Anitapage | by Dr. Radut