Skip to Content

Helytörténeti előadások a Bárdosban

Február 28-án helytörténeti konferenciát szervezett a Bárdos László Gimnázium és a Trefort Ágoston tudományos diákkör. Tanárok, diákok és volt tanítványok egyaránt szerepeltek az előadók között.

A Bárdos László Gimnázium a „Boldog gyermekkor, vidám tanulás, biztos munka elér(het)ésének segítése Tatabánya közoktatási intézményeiben” című TÁMOP pályázat egyik innovációjaként hely-, iskola- és névadó-történeti programot valósított meg a 2009–2010. tanévben. Ennek folytatásaként az idei tanévben az iskola a Trefort Ágoston tudományos diákkörével együttműködve helytörténeti témakörben szervezett konferenciát, Századforduló Budapesten címmel. Az előadók a millenniumi időszak utáni Budapest művészeti, kulturális, gazdasági fénykorával foglalkoztak.

Az önképzőkör hagyományainak megfelelően a tanulók korreferátumait diplomás volt tanítványok és tanárok előadásai színesítették.
Szó esett – többek között – a historizmus művészetelméletéről, arról, hogy miért nincsen Északi pályaudvar Budapesten, a kötöttpályás közlekedés történetéről, a budapesti mozik történetéről, Klösz György fényképészről, továbbá a budapesti temetők művészetéről és a XIX–XX. század fordulóján megjelenő női lapokról is.

További fotókpage | by Dr. Radut