Skip to Content

Liszt Ferenc és kora

A témahét megrendezését a zeneszerző születésének kétszázadik. évfordulója miatt tartottuk aktuálisnak, a Liszt-életműhöz kapcsolható egyéb tartalmak (irodalmi, képzőművészeti, történelmi, földrajzi vonatkozások) miatt pedig hasznosnak, az egész iskola közösségét megmozgató lehetőségnek tűnt a téma körbejárása.
A témahetet egy hét felkészülési idő előzte meg, így a gyerekek jobban el tudtak egy-egy résztémában mélyedni, mintha csak a tanítási hét állt volna a rendelkezésükre. Az előkészületek két projektegységet érintettek: a kiállítás anyagát készítették el az osztályok, illetve a városi vetélkedőre készült az iskola csapata.
A témahét Liszt Ferenc életútját bemutató kiállítás elkészítésével kezdődött. Az iskola nagygimnazistái az életút legfontosabb helyszíneit sorsolással megkapták kutatandó területnek, és tablókon foglalták össze azt, hogy egy-egy város hogyan kapcsolódott a zeneszerző pályájához. A különböző helyszínek egy „összefoglaló” térképen is megjelentek, ahol Európa különböző pontjaihoz rendeltek a gyerekek Liszttel kapcsolatos eseményeket.

A kiállítás szolgált díszletül ahhoz a megemlékezéshez, amelyet február 23-án tartottunk. Ezen iskolánk igazgatója hivatalosan is „megnyitotta” a kiállítást, az énekkar kórusművel, illetve egy volt tanítványunk zongorajátékkal idézte meg a zeneszerzőt, közben pedig rövid életrajzot is ismertettünk az iskola teljes közösségével.

A történelem, földrajz, kultúrtörténet és zene így egy projektegységen belül kapcsolódni tudott. Ezt egészítették még ki a hét folyamán megtartott ének-, rajz-, és művészettörténet-órák, melyeken a szaktanárok Liszt Ferencről, illetve a romantika koráról és művészetéről beszéltek.

A témahét utolsó eseménye egy kirándulás volt Budapestre. Az iskola operarajongó közössége a soros Operaház-látogatást kötötte össze egy sétával, melynek során felkerestek néhány olyan helyet, épületet, szobrot, mely a zeneszerző életéhez köthető vagy emlékét őrzi. Liszt Ferenc pályája így helytörténeti-kultúrtörténeti fókuszból is vizsgálható volt.
A témahét időkeretén kívül esett, de hozzá kapcsolódott még két további program is: csapatunk részt vett a városi Liszt-vetélkedőn, az iskola tanulói megnézték a zeneszerző életéről szóló Szerelmi álmok című filmet, illetve a Mindentudás egyeteme című sorozatban a Vásáry Tamás által tartott Liszt Ferenccel kapcsolatos előadást is megtekintettük.

A program szervezője: Vécseyné Kiss Ibolya szaktanárpage | by Dr. Radut